Το καλοκαίρι τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία, παιχνίδι και φυσικά… φαγητό! Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα γεύματα έξω και τα σνακ στην παραλία προσθέτουν γεύση στις μέρες τους, αλλά συχνά κρύβουν έναν αόρατο κίνδυνο: το αλάτι. Αν και απαραίτητο για τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με προβλήματα υγείας ακόμα και από την παιδική ηλικία.
Γιατί είναι πρόβλημα το πολύ αλάτι;
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, βλαβών στα νεφρά και προδιάθεσης για καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα παιδιά συχνά ξεπερνούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού χωρίς οι γονείς να το αντιλαμβάνονται, κυρίως λόγω τροφών που ήδη περιέχουν υψηλές ποσότητες «κρυμμένου» αλατιού.
Οι καλοκαιρινές «παγίδες»
Το καλοκαίρι, εκτός από τα παγωτά και τα γλυκά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλές αλμυρές λιχουδιές που θεωρούνται αθώες αλλά δεν είναι. Ενδεικτικά παραδείγματα:
- Τυριά: Φέτα, γραβιέρα και κίτρινα τυριά περιέχουν αρκετό αλάτι.
- Αλλαντικά: Ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι – συχνά κρύβονται μέσα σε σάντουιτς.
- Σνακ παραλίας: Πατατάκια, γαριδάκια, κριτσίνια με αλάτι.
- Έτοιμα γεύματα: Πίτσες, πίτες, σφολιάτες, ακόμα και τα «παιδικά» nuggets.
- Σάλτσες & καρυκεύματα: Κέτσαπ, μουστάρδα, σάλτσες BBQ.
Έτσι, ακόμα κι αν δεν προσθέτουμε επιπλέον αλάτι στο πιάτο τους, τα παιδιά συχνά καταναλώνουν πολύ περισσότερη ποσότητα από αυτή που πρέπει.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
- Επιλογές χαμηλές σε νάτριο: Προτιμήστε τυριά με λιγότερο αλάτι ή βραστή γαλοπούλα χωρίς πρόσθετα.
- Φρέσκα σνακ: καροτάκια και αγγουράκια κομμένα σε μπαστουνάκια, φρούτα εποχής, ανάλατοι ξηροί καρποί αντί για πατατάκια.
- Σπιτικά γεύματα: Όπου μπορούμε, αποφεύγουμε τα έτοιμα προϊόντα και μαγειρεύουμε εμείς, ελέγχοντας την ποσότητα αλατιού.
- Αρωματικά βότανα: Μαϊντανός, ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι μπορούν να δώσουν νοστιμιά χωρίς αλάτι.
- Συζήτηση με τα παιδιά: Μαθαίνουμε σταδιακά στα παιδιά γιατί το αλάτι πρέπει να είναι «με μέτρο» και τα ενθαρρύνουμε να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων.
Το αλάτι δεν είναι απλώς ένα καρύκευμα· μπορεί να γίνει μια κρυφή παγίδα στο καλοκαιρινό τραπέζι των παιδιών. Η ισορροπία είναι το κλειδί: φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα, μέτρο στις έτοιμες επιλογές και έξυπνες εναλλακτικές μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών, χωρίς να στερήσουν τη γεύση και τη χαρά των διακοπών.
Πηγές
- Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία – Οδηγίες για την Πρόσληψη Αλατιού στα Παιδιά, 2022
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) – Sodium Intake for Children, 2021
- Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) – Διατροφή Παιδιών & Αλάτι, 2023